Skip to main content

Evaluarea performanței

Scris de Administrator în .

Evaluarea performanței joacă un rol important în funcționarea companiilor. Aceasta este una dintre cele mai puternice mijloace de creștere a eficienței, care nu se aplică mediului material și infrastructurii, ci individului. Ce înseamnă exact evaluarea performanței și ce tipuri există? Să vină detaliile!

Ce este evaluarea performanței?

Importanța evaluării performanței nu poate fi contestată, dar este important de știut că aceasta nu îndeplinește așteptările atașate acesteia decât dacă nu este doar o rundă obligatorie, ci este într-adevăr pregătită din toată inima, cu bune intenții și cu onestie.

Evaluarea performanței este un proces complex care nu se termină cu „totul este grozav” și apoi ne putem desfășura în treburile noastre. Chiar și cea mai performantă companie are ceva de vorbit, dacă nu altceva, atunci despre cum să continue pe calea dezvoltării. Cu toate acestea, personalizarea și responsabilitatea nu sunt pe masă nici în acest caz. Accentul ar trebui să fie pe evaluarea realistă a performanței reale.

Pentru ca un angajat să performeze bine, este necesar ca acesta să fie motivat și să i se creeze mediul potrivit. Rolul cheie al liderului nu se limitează așadar la bifarea motivației, mediul trebuie să îndrepte și el în această direcție. Performanța angajaților nu este așadar o funcție a unei singure persoane, este un joc de echipă în care compania, angajatul și colegii lucrează împreună.

Evaluarea performanței are scopul de a oferi și primi feedback cu privire la munca angajatului și a managerilor. Prin urmare, toate părțile participă la procedură, deoarece este un proces bazat pe cooperare.

Structura sa

Evaluarea performanței se bazează pe trei piloni principali: măsurarea performanței, evaluarea și feedbackul. Conținutul lor variază în funcție de organizație și uneori de poziție. În cazul măsurării, este necesar să știm exact ce și cum măsurăm, care sunt principalii indicatori, ce considerăm a fi performanță? În timpul evaluării, trebuie dat un răspuns cu privire la ceea ce considerăm a fi performanță bună și proastă și la ce intervale se măsoară aceasta. Principala problemă cu feedback-ul este forma: cine dă feedback-ul, când și în ce circumstanțe?

Cum se evaluează?

Există mai multe metode de evaluare a performanței, dintre care unele sunt mai voluminoase și altele care pot fi parcurse rapid. În general, se poate spune că, cu cât o evaluare este mai extinsă, cu cât angajatul poate lua mai multe lucruri acasă, cu atât totul poate fi construit mai mult.

Pe baza acestora, cea mai simplă este clasificarea binară, atunci când notăm ceea ce ne place (punem o bifă aici) și ceea ce trebuie îmbunătățit (marcăm cu un x). Este faptică, nu ambiguă, dar explicația poate fi ratată de cineva care ține o astfel de hârtie în mâini. Evaluarea performanței

Este obișnuit ca organizația să stabilească obiective pentru angajat și pentru echipă, iar în timpul evaluării se verifică dacă angajatul a atins aceste obiective sau nu. Aceasta este, de asemenea, o metodă obiectivă de evaluare a performanței, dar merită și răspunsul în timpul unei conversații ce ar putea sta în spatele deficiențelor.

Măsurarea priceperii și a abilităților, precum și a atitudinilor, oferă o oportunitate de a identifica domeniile de îmbunătățire. Dacă iese la iveală în ce domenii trebuie să te imbunătățești, o poți schimba cu ușurință cu antrenamente, sau chiar cu ajutorul unui mentor.

Tipuri de evaluare a performanței

Există mai multe tipuri de evaluări de performanță. Vă prezentăm cele mai populare dintre acestea!

Evaluarea managementului

Evaluarea performanței se poate face nu numai de sus în jos, ci și în cealaltă direcție. Deși acest lucru nu este atât de răspândit în acest moment, mulți manageri care sunt conștienți și doresc să se îmbunătățească le cer angajaților să-și evalueze și munca. Pentru aceasta, desigur, este esențial ca liderul să fie capabil să gestioneze feedback-ul, să reziste criticilor și să poată știe din ce poate trage concluziile corecte.

Autoevaluare

În timpul autoevaluării, angajatul își evaluează propria performanță, punctele forte și punctele slabe cu ajutorul unui supervizor. El reflectă asupra muncii sale, iar apoi împreună cu HR și managerul, își dau seama ce puncte pot fi îmbunătățite, ce ar putea fi făcut puțin diferit.

Evaluare la 360 de grade

Potrivit multora, performanța poate fi pe deplin evaluată dacă este examinată din cât mai multe puncte de vedere. Pe acest principiu se bazează și evaluarea la 360 de grade. În practică, înseamnă că munca unui anumit angajat este evaluată nu numai de el însuși și de manager, de persoana de HR, ci și de colegi, subordonați și chiar clienți. Deci, toți cei care intră în contact profesional cu acea persoană vor avea un cuvânt de spus în modelarea întregii imagini.

Această formă de evaluare poate produce rezultate foarte valoroase și interesante și puteți să aprofundați cu adevărat în funcționarea organizației și să aflați ce cred oamenii. Cu toate acestea, proces are nevoie de mai mult timp.

Din fericire, astăzi, datorită soluțiilor moderne, acest lucru este și mult mai ușor. Ca platforma digitală, HRmaster aduce eficiență în viața companiilor. Datorită modulului de evaluare la 360 de grade, datele generate în timpul evaluărilor pot fi puse într-o formă interpretabilă, astfel încât concluziile pot fi trase cât ai clipi cu ajutorul software-ului.

Faceți cunoștință cu HRmaster, o soluție de HR inovatoare și eficientă, care, datorită sistemului său modular, oferă ajutor exact la nevoie!

Opiniile clienților noștri

  • „Baza de date transparentă a candidaților și interfața ușor de utilizat au simplificat foarte mult procesul de recrutare. Un singur clic și avem starea actuală a procesului. De când folosim HRmaster, putem urmări mai ușor recrutarea și selecția în cadrul Grupului iar cu ajutorul filtrelor detaliate, putem selecta cu ușurință și dintre candidații anteriori.”

    N. Henrietta | Duna Aszfalt Kft.

  • „HRmaster este un software inovator, care răspunde propriilor noastre nevoi și așteptări, un sistem care poate fi dezvoltat într-un mod cu adevărat flexibil. Este de mare ajutor, totul poate fi urmărit și reaccesat. Interfața este ușor de utilizat. Soluțiile de autoservire iau o mare parte din povara personalului HR, oferindu-le mai mult timp pentru alte sarcini strategice. Nu pot decât să-l recomand.”

    | Companie energetică internațională
  • „Colaborăm cu Evolution Consulting din aprilie 2017 și de atunci pe lângă implementarea modulul central Data Center suntem în pragul implementării modului TÉR. Deoarece folosim software-ul în scopuri de „raporturi management” în grupul nostru de 14 companii pe raza națională, acesta a trebuit să fie aproape complet personalizat. Pentru aceasta am primit tot sprijinul din partea Evolution. Pentru un grup de companii de această dimensiune, acest nivel de servicii este esențial.”

    T. Zsófia | Euromedic

  • „Experiența noastră este foarte pozitivă, deoarece lucrați eficient și rapid în timp ce comunicați bine și clar, astfel ne putem înțelege cu ușurință. Cu soluții profesionale, ne ajutați să ne dezvoltăm atât în ​​domeniul HR, cât și în producție, fie că este vorba de implementarea unui sistem de evaluare a performanței sau organizarea sistemului de instruire sau dezvoltarea software-ului. Abia așteptăm să lucram cu dumneavoastră in continuare."

    E. Eszter | Bekomold Kft.

  • „Am căutat un produs care poate fi personalizat și extins, care să îndeplinească cerințele de bază ale legislației muncii. HRmaster satisface aceste nevoi din toate punctele de vedere. Sistemul este ușor de utilizat, diferitele roluri și drepturi fac munca a 3000 de angajați mai simplă și mai transparentă, iar soluțiile inovatoare ajută înnoirea continuă a software-ului.”

    V. Viktória | Budapest Bank Zrt.

  • „Am economisit timp și energie odată cu introducerea sistemului: administrația, planificarea salariilor și a resurselor, urmărirea concediilor au devenit semnificativ mai rapide și mai ușoare. În plus, datorită modulului de raportare, am putut să ne luăm rămas bun de la file-lurile Excel anterioare și să obținem prin câteva clicuri date utile și fiabile despre subiecte precum controlul resurselor umane și fluctuația.”

    Sz. Dóra | ingatlan.com Zrt.

    Doriți să cunoașteți software-ul HRmaster?

    Contactați-ne! Personalul nostru vă va contacta la datele de contact furnizate în formularul de mai jos.